top of page

Жовчні кислоти – друзі чи вороги підшлункової залози?

Гострий панкреатит – одне із захворювань травної системи, які найчастіше призводять до госпіталізації. Вважають, що приблизно 30-50% його випадків спричинені закиданням жовчних кислот у протоки підшлункової залози. Її клітини, які продукують ферменти, надзвичайно чутливі до будь-яких подразників. Під впливом жовчі відбувається їх передчасна активація, і орган починає перетравлювати сам себе.


Хоча участь жовчних кислот у розвитку панкреатиту показує їх не з найкращого боку, насправді вони наші друзі, а не вороги. У нормі вони сприяють травленню, при цьому ефективно взаємодіючи з ферментами підшлункової залози.


Проблеми починаються тоді, коли з’являються перешкоди на шляху відтоку жовчі, найчастіше це камінь, але може бути і спазм жовчовивідних шляхів та порушення їх моторики або значно рідше – стиснення пухлиною. Жовч просто немає куди подітися. Замість того, щоб прямувати нормальним маршрутом у дванадцятипалу кишку, вона потрапляє у підшлункову залозу і запускає руйнівні процеси.


Як ви вже здогадалися, причиною цього здебільшого є порушення дієти та режиму харчування.


Насправді склад жовчі дуже мінливий і залежить від їжі. При надлишку жирів у раціоні вона перенасичується холестерином, з якого формуються камені. Нормальний склад жовчі навпаки запобігає їх формуванню, що забезпечує безперешкодний відтік насиченого ферментами соку підшлункової залози.


Висновок дуже простий: чи будуть жовчні кислоти сприяти травленню, чи викликатимуть панкреатит, залежить від того, наскільки ви турбуєтеся про своє здоров'я!


Джерело: Pancreas

59 переглядів
  • Дизайн без названия (4)
  • 3
  • 1
bottom of page