top of page

3 вправи, які не варто робити, коли болить спина

Деякі вправи можуть додатково навантажувати м’язи спини чи підвищувати тиск у міжхребцевих дисках. Як наслідок – біль в попереку посилюється. Тому звертаємо увагу на 3 вправи, які не варто робити, коли у вас болить спина.

  • Перекочування на спині, охопивши коліна руками.

Одна з найнебезпечніших вправ, попри те, що приносить тимчасове відчуття полегшення, оскільки послаблює напруження в м’язах спини. Під час виконання цієї вправи в міжхребцевих дисках поперекового відділу хребта підвищується тиск. Таким чином, на внутрішнє ядро ​​диска діють сили, що сприяють переміщенню його в сторону хребетного каналу, де знаходяться нервові корінці. Це може викликати посилення болю.

  • Нахили вперед з прямими ногами, торкаючись підлоги.

Небезпечна вправа з тих же міркувань, що і попередня – підвищується тиск у поперекових дисках. Проте розтягування м'язів задньої поверхні стегон потрібне для полегшення болю в спині. У багатьох пацієнтів з болем в попереку ці м’язи зазвичай скорочені та напружені. Їхнє розслаблення призводить до зменшення болю.

  • Якщо ви маєте біль у спині – не бажано виконувати скручування з повною амплітудою.

Під час виконання вправи в такому варіанті скорочуються великі поперекові м’язи, що додатково навантажує диски. Поширена помилка під час виконання цієї вправи – сильне згинання шиї та тиск на голову руками.


Джерело: МОЗ України

31 перегляд
  • Дизайн без названия (4)
  • 3
  • 1
bottom of page